Fitness er danskernes nye nationalsport

fitness

Motionscykler, løbebånd og tunge vægte er yderst populært blandt danskerne. Fitness som sport har overhalet populære holdsport som fodbold og håndbold, og rangerer nu som den sportsgren, som flest danskere dyrker. Det anslås at over 800.000 danskere dyrker fitness i kommercielle fitnesscentre. En udvikling som ligeledes har affødt et boom i antallet af fitnesscentre, som er steget fra 334 i 2006, til over 600 i 2015 – en stigning på næsten 100%.

Fitness er for personer i alle aldre

Der bliver trænet igennem i de mange fitnesscentre på landsplan, hvor de primært er de unge, som træner på livet løs. Gennemsnitspersonen som dyrker fitness træner 0,85 gange om ugen, og er statistisk set mellem 20-30 år. Dette viser nye tal i en opgørelse foretaget af idrætsanalytiker, Kasper Lund Kirkegaard, der viser at unge op til 29 år udgør hele 44% af alle fitnesscentrenes kundegrundlag.

Dog er fitness ikke forbehold de unge, da mange fitnesscentre tilbyder holdtræning såvel som individuelle træningssessioner til folk i alle aldre. Fitnesscentrene har aktivt formået at tilpasse deres fitnesstilbud, så de aktivt skaber en efterspørgsel for alle aldersgrupper. Mange fitnesscentre har valgt at have deciderede børnetræning og børnehold, som forudsætter, at man træner sammen med en myndig dvs. en person over 18 år. Dette tilbud er ideelt til børnefamilier hvor forældrene ønsker en aktiv og sund livsstil, da man ikke skal gå på kompromis med kvalitetstid med familien. På denne måde er fitness ikke længere individuel træning, men noget man er sammen om som familie, og man lærer ligeledes sine børn nogle gode vaner i forhold til træning og generel sundhed.

De danske fitnesscentre har ligeledes oplevet et kraftigt boom i antallet af medlemmer over 60 år. Fitnesscentrene er blevet de ældres nye kaffeklub, hvor mange centre tilbyder særlig seniortræning – som primært foregår som holdtræning – og kaffe efterfølgende. For de ældre er det ikke primært de ungdommelige kropsidealer der motiver dem til at gå i fitnesscentre, men istedet et ønske om at dyrke motion i fællesskab med ligesindede.

Hvorfor er fitness blevet så populært?

Alle undersøgelser indikerer, at årsagen til at man vælger netop fitness som sin primære motionsform er, at det er yderst fleksibelt. De største fitnesscentre tilbyder adgang til deres træningsfaciliteter døgnet rundt, så man kan træne når man selv har tid til det, hvilket giver en utrolig stor fleksibilitet i forhold til at have en aktiv og sund livsstil. Dette er i bidende kontrast til de mere klassiske holdsportsgrene, som blandt andet fodbold og håndbold. Det er dog vigtigt at påpege, at personer der spiller fodbold og håndbold ikke er faldet drastisk, men mange istedet bruger fitnesscentrene som et ekstra alternativ til træning.

Der er ingen tvivl om at Danmark har undergået en decideret fitnessrevolution, og med de mange forskelligartede tilbud som fitnesscentrene tilbyder, har de en meget bred og folkelig appel. Fitnesscentrene i Danmark har ligeledes været gode til forny sig selv, og imødekomme den konstante efterspørgsel der har været efter en mere individualiseret og fleksibel træningsform, som de mere klassiske sportsgrene ikke kan tilbyde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *